
Case Study Series – GST Advance Ruling 

The crux of the case: 

Whether GST is applicable on services provided by the university to its 
constituent colleges by way of providing/extending affiliation? 

 

Facts of the case: 

• The applicant is a university established under the Bharathiyar 
University Act, 1981.  

• The applicant is engaged in the activity to affiliate colleges to 
university as affiliated - professional or post graduate colleges. 

• The applicant provides the following services to its constituent 
colleges,  

o Application form fees 
o Application fees (Application * Registration fee) (each 

course/section) 
o Inspection fees (each course/section) 
o Affiliation fee for each course 
o Affiliation fee for additional section 
o Initial affiliation fee to start an institution 
o Permanent affiliation to the college 
o Continuation of affiliation fee for each course 
o Increase in intake for each course for permanent basis, 

processing fee 
o Penal fee for receipt of late application 

• The applicant wants to know whether the above mentioned services 
are covered under sl.no 66 of notification no 12/2017 CT(rate) dated 
28.06.2017 which grants exemption to the services relating to 
admission of students or conduct of examination. 

Applicant’s view: 

• All the above mentioned services are a part of a composite supply of 
goods and services which are naturally bundled with the principle 
activity of providing affiliation to the college. 
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• The applicant claims that a student can take part in the university 
examination only if the college in which the student is studying is 
affiliated to the university.  

• Since affiliation becomes a prerequisite for determining the eligibility 
of a candidate to appear in the examination, affiliation forms part of 
the services relating to admission of students or conduct of 
examination and hence is exempt from GST as per the above 
mentioned notification 

Discussions and Findings: 

• As per Section 2(30) of the CGST Act, 2017 which defines composite 
supply, all the above mentioned activities relate to the university 
extending its affiliation to the college and hence we agree with the 
applicant that the same in its entirety is a composite supply with 
“extending affiliation” being the principle supply. 

• As per regulation 2 of the UGC(Affiliation of colleges by universities) 
regulations, 2009, affiliation in relation to a college is an activity to 
recognize such college to the privileges of the university to which the 
institution is affiliated. 

• In other words, the activity of affiliation is to monitor whether the 
institution possesses the required infrastructure in terms of space, 
technical prowess, financial liquidity, faculty strength etc. to be 
eligible for the privileges to conduct course/study programme for the 
degree/title extended by the university. 

• It is evident that the affiliation services provided by the university 
enables the said institutions to conduct the courses/study 
programme of the university and do not relate to admission of 
students or conduct of examination. Therefore the above mentioned 
composite supply is taxable under GST and not exempt vide sl.no 66 
of the above mentioned notification. 

Order:  

Whether the services provided by the university to its constituent 
colleges viz. self-financing and management colleges relating to 
admission to or conduct of examination by such institution by way of 
affiliation fee, registration fee such as  

a. Application form fees, application fees, inspection fees  
b. Affiliation fee for each course and for each additional section, 

initial affiliation fee, permanent affiliation fee. 
c. Continuation of affiliation for each course  



d. Increase in intake for each course on permanent basis, processing 
fees and penal fees for receipt of late application. 

Are exempted vide sl.no.66 of notification no.12/2017 CTR dated 
28.06.2017 

- Answered in negative (i.e. the exemption notification does not apply 
to the services mentioned in the question and hence is taxable) 

Key takeaways:  

1. The entire gamut of goods and services supplied in relation to 
affiliation forms part of a composite supply with the principal supply 
being “providing/extending affiliation” 

2. Extending affiliation means that a university is granting privileges to 
an institution/college for conducting the course/programme offered 
by the university upon satisfaction of many underlying conditions 
such as infrastructure, space, financial viability etc. 

3. Extending affiliation should not be construed as services relating to 
admission or conduct of examination even if it is pre-requisite for a 
student of an institution to appear in the examination conducted by 
the university.  

4. In light of the above, the services of extending affiliation does not form 
part of sl.no 66 of the exemption notification and hence is subject to 
levy of GST. 


