
PIONEER ONE

Case Study Series – GST Advance Ruling 

Crux of the case: 

Can the ITC in respect of goods or services used for construction of immovable 
property be availed if the assessee generates output tax liability from that 
immovable property? 

Authority Maharashtra Authority for Advance Ruling 
Legal Name of 
Applicant 

M/s Ashish Arvind Hansoti  

Details of Application GST-ARA, Application NO.88 Dated:04.01.2020 

Facts of the case: 

• Mr. Ashish Hansoti, a proprietor is involved in the construction of 
commercial properties. He wishes to earn income by way of subsequently 
giving those properties on rent. 

• Applicant acquires various goods and services during the course of the said 
construction and wishes to avail ITC on such goods and services. 

Applicant’s view: 

• The rent charged by the applicant for letting out the property after its 
construction will be taxable under GST. 

• Even though the ITC in respect of goods or services used for construction of 
immovable property is blocked under Section 17(5)(d) of the CGST Act, the 
applicant is of the view that he is eligible to avail ITC because of the following, 
a. The applicant provides an output taxable service by way of renting out 

the immovable property after its construction and such rent is taxable 
under GST. 

b. The applicant is of the view that generating output tax liability for the 
country should enable him to avail the ITC in respect of the inward supply 
used for generating such output supply. 

Department’s view: 

• The occupation of the taxpayer is covered within the ambit of works contract 
which has been defined in Section 2(119) of the CGST Act 2017. 
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• Section 17(5)(d) of the CGST Act 2017 also states that ITC shall not be available 
in respect of works contract services when used for the construction of an 
immovable property (excluding plant and machinery). 

• However, such ITC can be availed in cases where it is an input service for 
further supply of works contract service.  

• It is evident that the taxpayer is not engaged in any further supply of works 
contract services, hence the ITC cannot be availed. 

Discussions and Findings: 

• Section 17(5)(d) of the CGST Act, 2017 clearly states that ITC in respect of 
goods or services relating to construction of immovable property (other 
than plant or machinery) cannot be availed. 

• Such ITC cannot be availed even when acquired on his own account 
including when such goods or services or both are used in the course of 
furtherance of business.  

• It is clear that the assessee is not constructing any plant and machinery but 
is engaged in the construction of immovable property. 

• Consequently, no ITC is available on goods or services used by him for such 
construction and the same cannot be availed by him. 

Order: 

Whether the applicant is eligible to claim Input Tax Credit of GST paid on input 
and input services used for construction of commercial immovable property, 
subsequently used for renting? 

- Answered in negative  

Key takeaways:  

• ITC cannot be availed in respect of goods or services used for construction 
of immovable property. 

It has to be noted that, even though the taxpayer generates output tax liability, if 
ITC is blocked as per provisions contained in section 17(5), ITC cannot be availed. 


